Monday, October 17, 2016

Review Scan 3D / 4D

Assalamualaikum,

Halo. Halo. Halo ebriwan!!

Hahaha, amboi kemain ceria lagi ummi ni kan.
Ok, entry kalini  ummi nak share review ummi pergi scan 3D & 4D tengok budak kecik dalam perut ni ha.

Sebenarnya since dari first lagi memang dah dalam 4 5 6 kali gak ummi scan budak kecik ni. Paling banyak scan masa dia first trimester dulu since ada saja problemo nye. Dengan bleeding lagi, dengan tak tau EDD (estimate due date) lagi dengan problem GDM on diet lagi.

Firstly first,
Soalan yang selalu orang tanya. TAK BAHAYA KE SCAN SELALU? orang kata nanti baby cacat.
Hmmm, tell u what. Scan dengan Imbasan X Ray tu berbeza ye ibu-ibu. Scan baby ni melalui gelombang je, yang X Ray tu yang bahaya sebab ada sinar X bagai tu. Jadi, dari awal lagi duktur kita dah habaq no worried nak scan juta2 kali pun boleh je aihhh. Tak kacau baby pun. Setakat kacau die sebab kita tekan2 perut je. kikiki. Alaa, ummi tak reti nak explain secara saintifik. Engkorang pandai-pandai la gugel sendiri ye.

Lepastu orang tanya, SCAN NI ADA MACAM2 JENIS KE?
Ye, scan ni ada banyak.

Scan 2D - yang hat gambar hitam putih yang boleh tengok heartbeat tu. Yang ni selalu KK akan buat untuk tengok perkembangan baby. Means secara details la, tulang dia, diameter kepala dia, heartbeat dia. Tapi KK tak selalu buat. Setakat mungkin sekali setiap trimester or kalau ada masalah ke ape ke. Macam ummi ni doktor KK dah pesan akan check tiap bulan (sejak dah cecah 5 bulan aritu) untuk pantau if baby besar sebabnya ummi ni di diagnosed GDM on diet, orang kampung panggil kencing manis. Hahahaha (kelakar tau kecik-kecik ada kencing manis), So risiko ummi kalau baby besar sebab nanti akan bermasalah time nak beranak. nak tengok jantina pun boleh tengok dari scan 2D.

Scan 3D - yang ni la orang buat untuk tengok cemana rupa gaya baby yang bakal keluar. ikut omak eh ke bapak eh ke. hahaha. Dia yang warna coklat tu. So, nampak fizikal dan luaran baby lebih jelas. Dari situ juga doktor akan pantau in case ada kecacatan luar contoh if baby sumbing ke or ada kecacatan lain.

Scan 4D - Dalam bentuk video. Kita boleh tengok baby bergerak dalam perut. time die bersila, time die ketuk-ketuk perut, time die hisap jari. Masa tengok Allahu taktau nak gambarkan cemana perasaan seorang ummi. Nak nangis tengok benda bernyawa boleh hidup dan aktif dalam perut kita. huhu.

Ok, so sekarang ummi nak review kat mana ummi buat scan & ummi ambik pakej scan ape je. So, here we go.

Ni pun kawan ummi yang suggest pergi tengok scan 3D & 4D kat sini since layanan yang mesra dan harga yang berpatutan.

Tempat : Klinik Dr. Nadira, Bandar Bukit Mahkota, Kajang
Lokasi : Sempadan Nilai 3 which is kurang 10minit dari Taman Semarak, Nilai
Harga untuk scan details : RM150  (week 18 - 23) (untuk tengok perkembangan baby secara keseluruhan)
Harga untuk scan 3D & 4D : RM98 ( week 24 - 32 ) (untuk tengok fizikal, jantina & pergerakan baby)
Harga untuk scan 2D : (bila-bila masa) kurang dari RM60 bergantung kepada keadaan baby

So, selepas buat appointment sebab takut nanti ramai orang & tak terjumpa doktor. kitorang pun decide nak datang malam dalam pukul 8.30 gitu. Masa sampai klinik tengok masih tak ramai orang, masuk2 daftar terus kena panggil.

Dr. Nadira pun kenalkan diri ramah mesra kejap, buat kitorang rasa selesa sangat. Layanan dia sangat sangat teramat baik. Haishh memang recommended. Masa dah baring pun masih juga dia berbual-bual mesra dengan kitorang laki bini. yang kelakar tu masa masuk tu laki ai ols tanya lah ' Boleh masuk sekali ke suami ni doktor?' Tenang je doktor jawab 'nak bawak sekampung pun boleh...' hahaha

Ok then mula-mula Doktor tengok scan 2D dulu. Tengok keadaan baby. Pergh, awal-awal die dah dapat tangkap jantina baby. Haaaa, tengok tu anak awak baby ------- (doktor terus bagitau jantina). orang yang paling happy sekali dapat tau confirm la ayah dia. Ummi ada sikit rasa terkilan la tapi tetap happy tengok baby gerak. Siap bersila lagi engko. Kemahennnn!

Lepastu baru doktor tunjuk yang 3D tapi tula budak kecik ni susah betul nak tunjuk muka. Dia tutup2 muka, alih2 muka. sampai doktor main goncang2 sikit perut ummi.Geramm punya pasal dengan budak kecik ni. hahaha. At last nampak juga muka dia. Eh eh muka siapaaa tuuuu.


Tu yang gambar atas tu muka baby. Sekali tengok pun dah tau haih ikut siapa. mestila bapak ehhh. sebab tu la selama ni kalau dia nakal dalam perut, bila tangan ayah yang pegang perut dia dok diaaaammm je. anak ayah betul. haha.

Yang gambar bawah hitam putih tu jantina dia. kalau nampak teka la jantina ape. hahaha.doktor siap bagi 200% confirmation dengan jantina tu. dah siap suruh beli barang dia lagi. hehehe

Lagi satu, Dr Nadira akan pastikan kita betul-betul puas hati dapat tengok jantina dengan rupa anak kita tu. Haritu kitorang consult dalam lebih setengah jam jugak la. Keluar-keluar tengok dah ramai patient. hahaha

So, kesimpulannya Ummi nak suggest sangat-sangat la pada sesiapa yang ada kat area Nilai ke Bangi ke kawasan yang berdekatan dengannya, kalau nak buat scan 3D or 4D tu pergilah buat dengan Dr. Nadira sebab layanan dis first class dengan harga yang amat-amat berpatutan.

Thursday, September 15, 2016

First Trimester Seorang Ummi Kecik

Assalamualaikum,

Since Ummi rasa macam tak banyak pulak kerja-kerja ummi kat office ni. Cilok masa kejap la hapdet blog yang bersawang ini. kahkahkah.

Alhamdulillah, setakat 15/9/2016 ni dah separuh trimester ke 2 ummi rasa jadi makyong ni. So, ummi nak share kat kawan-kawan ummi pengalaman ummi masa first trimester haritu. Tapi sebelum tu ummi nak share how to kira week, bulan & trimester cara ummi. Tapi tak tau la cara ummi kira ni salah. Hahaha

So, basically kalau pergi klinik biasanya nurse-nurse, misi-misi akan kira by week la. So ada dalam 40 week gitu. Dan diorang akan pantau bergantung pada week kita. Hat ni paling senang betui nak kira. sebab ni pun ummi dah kira dalam apps period calendar ummi ni.

Kalau yang memakcik sedara mara biasanya akan tanya berapa bulan. Haa yang ini hakak memang failed betul nak menjawab. Sudahnya aku tanya makcik tu balik, agak-agak makcik saya dah berapa bulan?. kakaka. takpun cakap kat dia rahciewww. :P tapi ni ada reference yang mengkome boleh refer. Comel betul reference dia. hehe.

Trimester tu korang kira la dalam 3 bulan sekali gitu haa. Tupon senang betul nak kira kalau dah tau korang dah berapa bulan. hehehe.


So ni baru nak masuk intipati utama. hahahahahhaha. Melampau panjang betul intro tu.

1. Hilang Selera makan

- Benda pertama yang paling ketara bila semua benda ummi tak boleh nak telan. Bila tengok makanan tu memang nampak sedap, tapi bila telan dia semacam tak boleh nak hadam masuk perut. Sudahnya suami tercinta la yang menyokong sepenuhnya lebihan makanan tu. haha. trimas suamii tercintaa. #muahciked. paling best bila ummi hilang 2kg dalam masa sebulan tanpa perlu ummi diet sebab memang dah tak selera makan.

2. Muntah-muntah

- Nila benda paling lemah ummi nak hadap tau. Pantang salah makan sikit. Pantang buat kerja banyak sikit. Pantang renyah sikit mula la dia nak memuntahkan segala benda dalam perut ni. Bak kata ayah engko, baby protes. So ummi kena jadi like princess everrr katenye. hahaha. pastu bila dah start muntah memang dari pagi bawak ke malam bawak ke pagi besoknya baru stop. Bila pergi klinik doktor dengan slumber cakap takde mende. Padahal masa tu ummi dah separuh mati dah dengan muka pucat lesi dress up serabai segala bagai. haha.

3. Sangat sensitif dengan bau

- Officemate ummi paling syak ummi mengandung bila ummi beriya menangis sebab terbau-bau badan foreign workers tu, Dan sebenarnya ummi pun ada jugak tak boleh bau rambut ayah. jangan kata badan, minyak wangi dia pun ummi rasa nak muntah, Padahal sebelum ni ummi rasa benda tu la buat ummi melekat kat ayah tau. hahaha kesian ayah kan. Tapi tak tahan cemana pun ummi pada bau ayah tetap ummi betulkan mindset- 'itu syurga ummi'. Dan sekarang dah masuk trimester kedua dah macam tak boleh pulak berenggang dengan ayah. Gedik mengada nak mati seorang ummi ni. hahaha

4. Minor bleeding (Light Brown Spotting)

- Setakat trimester pertama, ada la dalam 2x ummi bleeding. Pertamanya bila travel jauh masa Raya Aidilfitri. Tula raya paling teruk ummi penah rasa. Paling takde mood. Sebab ummi demam, mabuk, muntahmuntah. Lagi dengan travel Nilai - JB - Mersing - Batu Pahat - Muar. Bila check masa sampai Nilai tu terus terkujat ada spotting. Masa tu yaTuhan risaunya ummi rasa. Then besoknya jumpa doktor, doktor cakap takde ape, cuma kalau jadi lagi kena refer GH sebab dah dikira 'threatened miscarriage'. Lepastu ummi terus jaga, tak buat kerja berat, tak masak. just rehat je.Yang keduanya, jadi lagi. tapi kali ni ummi kot yang lasak sangat, kebetulan memang ada check up, terus doktor suruh refer GH. Sepanjang hari tunggu turn and check luar dalam, alhamdulillah doktor GH pun cakap memang normal kalau ada brown spotting. as long as tak ada flesh blood. Ayah pun jadi extra hatihati, tak kasi ummi buat ini itu. Lahai rasa macam jatuh cinta berjuta kali ummi kat ayah masa tu. 

Jadi, so far itu jelah alahan yang ummi rasa. Bendabenda lain yang selalu orang rasa masa first trimester tu pada ummi normal je. Tapi alahan ummi agak teruk jugak sampai la awal trimester kedua. Alhamdulillah masuk pertengahan trimester kedua ni selera ummi mencanak-canak naik. Sampai ummi pun risau dengan selera macam ni. hahaha. Jadi, marilah ummi share gambar terbaru ummi dengan ayah yang samasama 'berperut naik'.hahahahhahaha (GELAKCETAN).


ayah kata perut ayah sama naik dengan ummi sebab nak sokong ibu hamil

Friday, August 19, 2016

Penantian berakhir

Assalamualaikum,

Dear all,
Please be informed that sejak dah nak jadi mak-mak ni blog yang bersawang ni mungkin akan terkena tempias jadi diary seorang ummi pulak lepas ni. Kikiki. So maaf kalau takde cerita melainkan cerita pasal budak kecik conet dalam perut ni.

So, dear sayang ummi,
Let me tell you the story once ummi know that you are exist.

Cerita bermula bila period ummi dah macam terlalu lama tak menjengah. Its been 68 days. So masa tu ummi dah terpikir macam-macam penyakit. Am I healthy? Is it cyst? Is it fibroid? Ahh tuhan je tau macam mana ummi rasa rindu nak period. (over!) Dalam masa yang sama ummi excited sebab mungkin kah ini petanda awak akan muncul?

Lepastu ummi beli Urine Pregnancy Test (which is dah berapa puluh kali nak test dari setiap kali ummi lewat period termasuk yang ini). The result is macam biasa negative. hurrmm. Ummi dah agak dah. Memang ummi tak expect apa-apa pun. Then ummi ajak ayah pergi jumpa doktor untuk check and scan if ada apa-apa penyakit. Sebab masa tu ummi sentiasa dimomokkan dengan segala jenis penyakit moden. Dasar ummi paranoid! -.-

Then jumpa doktor, doktor scan perut ummi. kosong... Ummi rasa happy sebab tak ada penyakit pun dalam perut & rahim ummi. But still, ummi rasa sedih tengok rahim yang kosong tu. kalau lah ada isi time tu kan best. huhuhu, Lepastu, doktor bagi ummi ubat untuk regularkan balik hormon ummi & nak bagi ummi period.

First time ummi makan pil perancang.

Ramai juga yang bangkang kenapa ummi insist nak jugak makan pil perancang padahal ummi nak sangat baby. Takpe la, ummi rasa mungkin bukan tahun ni rezeki ummi untuk dapat baby. Maybe ummi kena take a rest dulu tahun ni. Enjoy every silly moment dengan my dear darling baby beso (ayah).

Tapi, sejak ummi makan ubat tu ummi rasa side effect teramat teruk. I mean, panas, pening kepala, sometimes rasa nak muntah, yang paling teruk ummi rasa sangat sensitif dengan bau. Pernah satu haritu boss assign ummi untuk transfer duit kat IME dan dalam tu terlalu ramai foreign worker, balik dari IME ummi nangis semahu-mahunya. Even officemate ummi pelik kenapa teruk sangat emosi ummi masa tu. Kahkah. Bongok la ummi time tu. Malu kat orang tau.

Semakin lama side effect semakin teruk, selera makan ummi jadi semakin kurang. Langsung tak boleh nak sentuh nasi. Semacam tak boleh terima apa pun makanan. kena pulak time tu time puasa. Haaa, kurus betul ummi puasa tahun ni. Rasa slim ni rasa ringan je badan. Ummi cuba untuk masak sedap-sedap. Sudahnya macam biasa la ayah engko tukang habiskan segala jenis benda. Ummi gigih jugak habiskan cycle pil perancang tu. tapi period ummi langsung tak menjengah. Nak cakcak pun tak nampak bayang. Haih.

So, once dah habis pil tu ummi rasa nak ajak lah ayah cakap kat doktor pil tu tak guna betul. Hasil tak ada, effect dia pulak yang teruk. kurang ajar betul pil tu kan. hahaha. Tapi sebelum pergi jumpa doktor tu ummi beli lagi sekali UPT sebagai syarat memang ummi tak hamil. Tak serik betul ummi ni. And guess what?????

Assalamualaikum sayang ummi!!

Ummi macam tak percaya dengan result tu. Dahla masa tu bangun sahur. Dengan mamai lagi. Ummi gosok mata banyak kali. Lepastu ummi letak tepi dulu. Prepare makanan sahur untuk ayah. Lepastu ummi kejut ayah, ummi sua UPT tu kat ayah. Dan respon ayah time tu buat ummi frust betul. takde perasaan langsung!. Hahaha jahat betul la ayah kan. Tapi ummi tak salahkan ayah sebab ayah mamai time tu. hahahaha.

Sepanjang hari tu berlalu seperti biasa. kahkah. Tapi hati ummi berbunga-bunga plus confuse. Siap tanya maklong dengan makde benda tu ada tak kemungkinan tak hamil, mungkin tak cuma effect pil tu. Maklong dengan makde beriya yakinkan ummi yang ummi hamil. tapi still ummi tak percaya. Satu hari tu juga ummi suruh ayah check betul ke tak masih dua line. ke dah tukar jadi 1 line semula. Tau ayah cakap ape?

''Alamak sayang.. dah tukar jadi tiga line la. Kena report kat ayahanda ni.''

Huwaaaa. Camgitula ayah engko selalu treat ummi. Sengal betul. Sakit jiwa ni ha. hahaha.Officemate ummi pun dok suruh check dan scan mana tau memang rezeki ummi ayah. Jadi, petang tu jugak ummi pujuk ayah jumpa doktor balik. Mana tau kalau bukan hamil, tapi ada penyakit lain pulak kan.

So then bila jumpa doktor, doktor scan perut ummi. Mula memang nampak kosong. Tak nampak apa pun. Doktor tekan-tekan sikit perut ummi. Dan tadaaaaa

Comeinya diaa

Hehehe. Ummi so excited nampak ada budak kecik dalam perut ummi ni. Rupanya dah 8minggu dia dalam tu. Halahaii. Tapi yang peliknya masa mula-mula check UPT negative. saje nak suprisekan ummi dengan doktor la ni ye. Biase die, kecik-kecik lagi dah naughty. hehe. Tapi tula, since doktor pun confuse sebab ummi makan ubat, jadi doktor cakap tak boleh nak pastikan lagi sama ada budak kecik ni ada ke cuma kantung sahaja. masa tu ummi rasa sedih pulak, macam tak boleh berharap apa-apa lagi. Tapi cukup lah sekadar ummi tau dalam rahim ummi ni ada budak kecik. Cuma semuanya bergantung pada Allah, kalau cuma sekadar sekejap Allah bagi ummi rasa, ummi redha.

So, setakat ni dulu ummi cerita ya. Nanti ummi sambung lagi cerita. Rasa macam dah panjang sangat pulak karangan ummi ni. haha. Take care my dear nyawa. 

Friday, June 24, 2016

Dugaan Bertunang

Assalamualaikum,

Terasa macam nak share experience dugaan sepanjang bertunang since ada kawan-kawan yang sedang bertunang dan ada masalah-masalah tertentu.

I tell you la, tak mungkin tak ada dugaan bertunang tu. Mesti ada. Cuma semua tu terletak pada diri kita dan pasangan. Antara kuat atau tak je.

So, meh i ols nak share ke you ols apa dugaan kami masa bertunang dulu.

1. ORANG KETIGA

Perasan tak, bila bertunang ni kita akan rasa or jumpa orang yang lebih baik bahkan lebih layak jadi suami kita berbanding pasangan kita. Ada juga segala EX, YAI, ZEK yang datang kembali merayu simpati. Aicewwahhh. Haha
Ok, as for me. Jujur diakui kenangan bersama EX, YAI, ZEK selalu mengganggu proses masa tu. Yela, since kami pun berpisah mungkin bukan dengan cara yang baik dan since kami pun dah terlalu lama berkawan, memang susah sangat nak move on tahap tak ingat langsung. Kadang tak perasan bila kita lebih bercerita dengan tunang (masa tu) how broken our heart when it happened berbanding berbincang pasal hal kahwin. Ewah inglis kelaut Fida ni. Sampai satu tahap kita sedar sendiri like 'WEI KAU PEHAL NAK CAKAP PASAL BENDA-BENDA YANG BUAT KAU INGAT DIA BALIK NI'. So, start dari masa tu dah berhenti bercakap pasal benda tu lagi bila tengok usaha tunang (masa tu) untuk buat yang terbaik untuk perkahwinan ni. Dan now, i am completely falling in love with my HUSBAND cause he still remain the same like before marriage.

2. KEHILANGAN

Masa kami bertunang dulu, sempat jumpa arwah abah yang memang nampak sehat walaupun dengan penyakit yang beliau ada tu. Tapi, mungkin Tuhan nak uji keluarga belah suami bila sebulan lepas bertunang arwah pergi meninggalkan keluarga. Masa tu suami nampak sangat serabut, ulang alik Nilai Johor semata nak tengok arwah abah. Takpela, dah terlalu lama sangat abah menderita, ALLAH lebih sayang abah. Masa kenduri arwah abah, masa tulah first time melawat keluarga sebelah sana, Tak sangka first time pergi sebab kenduri tahlil bukan sebab hari Perayaan. Alfatihah buat abah.

3. KEWANGAN

Rasanya ni la paling teramat amat mencabar. Awalnya, suami dah tunjuk jumlah yang memang sangat cukup untuk buat kenduri kahwin. Malah, beliau lagi nak mempercepatkan majlis kahwin sebab betul-betul dah bersedia katanya, (Padahal gatai dah time tu. KIKIKI). Tapi since memang lambat lagi majlis, duit tu dilaburkan dengan niat untuk buat tambahan kalau ada rezeki untuk buat beli rumah, Tapi Tuhan betulbetul nak uji, segala duit tu lebur sekelip mata bila ada masalah dengan pelaburan tu. Dalam hal ni suami jadi mangsa keadaan. (TAKGUNA TOK BELAGAK!) Bayangkan, lagi sebulan nak majlis, duit catering langsung tak bayar lagi. Lucky sangat duit wedding planner guna duit hasil gaji tiap-tiap bulan dan barang-barang lain bayar dengan duit main kutu. Masa tu Tuhan je tau betapa stress nya nak cakap dengan mak. Dan kalau mak tau masa tu jugak mak akan tunda majlis. Huhuhu. Alhamdulillah, things getting well pada akhirnya.

4. JARAK PASANGAN

Haaa, percayalah, tak banyak sikit akan ada masalah komunikasi bila pasangan duduk jauh. Nak berjumpa tak boleh selalu padahal konon-konon banyak benda nak settle bersama. Masa kami dulu, lagi teruk sebab bila suami kena kerja shift dan cuti yang tak menentu. dan bila dia balik johor, kita pulak susah nak cuti dengan beban kerja yang memang berlambak. Masa tu banyak bermain airmata jugak la bila kebanyakan benda settle dengan whatsapp je. Nak pilih bridal-whatsapp, nak pilih kad-whatsapp, nak pilih ini itu semua whatsapp, beli barang pulak gigih minta kak Mega or mak temankan even kat Kota Tinggi nuh. Bayangkanlah sehari nak jadi raja sehari masih lagi hantar mak pergi pasar borong, konon siang tu berurut berspa, sekali malam tu kena angkat bahan mentah dengan barang-barang dapur, Habis lulur ai ols tauu. Kadang sampai nak bergaduh dengan mak sebab kena ikut style mak, tahan je air mata even tak setuju tapi alhamdullillah lepas majlis mintak ampun  peluk cium mak sebab masingmasing mengaku jadi sangat stress.

Jadi guys, ni nasihat dari orang yang pernah bertunang tau, hadapi semua dengan minda yang terbuka. jangan terlalu difikirkan pada masalah, fikir jalan penyelesaian. Komunikasi antara pasangan sangat penting. Tolak ansur dan Give and take tu sangat penting lagi-lagi bila nak buat pilihan, Dan paling utama jangan lupa Tuhan. Setiap kali doa, mintak Tuhan tetapkan hati. Baik buruk tunang kita, kita yang dah pilih untuk jadi suami. Niat kena betul lillahitaala. Bukan kau niat lepas kahwin nak honeymoon mana, nak anak berapa etc etc etc. Dan nak bagitau dunia selepas kahwin ni sangat-sangat indah lagi-lagi bila jatuh bangun berdua bersama. Subhanallah taktau nak cakap indah cemana. Hehe

Jadi, enjoy moment masa bertunang sebab nanti pasti kita akan merinduinya. :)

Sunday, May 1, 2016

PERSEDIAAN KE KOREA- PART 1

Assalamualaikum,

Tadaaa. We are in korea now! Excited nak mati kateko. Haha. Gambar? Nantilah. Kalini ai nak share with u all persediaan ke Korea cara ai. Kekeke

1. Travel agent or sendiri?

Firstly first korang kena decide nak pergi ala backpack ke atau pun sewa kereta ke ataupun travel agent. Bagi yang pertama kali pergi ai nasihatkan guna lah travel agent. Subway kat sini berselirat nakrom. Haha. Kalau nak pergi sendiri plan ittenary betul2. Pastikan tempat nak pegi tu dekat2 je dengan subway. Kitorang pilih travel agent je sebab takut sesat dan lagi berbaloi kot sebab kalau pergi sendiri rasanya macam dok hotel makan megi je. Wakaka

Nah hamek map subway diorang. harharhar


2. Travel agent

Pilih travel agent betul2. Minta diorang quotation siap ittenary. Kebanyakan travel agent ittenary je sama tp yang bezakan tu charges tempat tinggal dengan service tambahan macam termasuk meal ke tidak, pegi tempat yang jauh ke, haa cenggitula. Kitorang mula2 jumpa travel agent yang murah harga pakej RM1300/ground. Tapi last minit cancel sebab diorang xjumpe orang lain yang nak sama group dengan kitorang. Last minute cancel pulak tu. Menangiss. 😂😂
Luckily jumpa travel agent "asftravel resources". Yang ni terpaling recommended. Pakej kitorang x termasuk theme park sebab kitorang x kecur sangat and tak berapa minat main roller coaster bagai. Tapi pakej kitorang siap meal : breakfast, lunch, dinner. Pergh heaven datang bawak duit belanja je. Ok ni rasanya akan ade sesi review sendiri ni sebab banyak sangat best travel agent ni. Haha

Pakej pilihan hati. Semua termasuk kecuali flight ticket


3. Flight tiket

Once dah tengok pakej mana yang berkenan, tarikh mana yang berkenan, ape lagi cecepatla book tiket flight. Boleh juga nak book tiket baru cari travel agent, xkisah mana2 yang lebih mudah. Kau jangan tanya tiket masa bila murah sebab hal beli tiket tu ai pass pada zauj. Ai cuma bagi tarikh je. Haha. Lebih lama tempoh korang nak pegi lebih murahla tiket noh.

4. Pilih musim.

Musim ape yang terbaik? Hmm entahla.sebab tiap musim ada bestnya. Hehe. Tapi kalau nak jimat pilih la musim bunga, xpayah beli wintercoat bagai, pakai je sweater. Lagipon musim bunga cuaca dia just nice. Tak panas dan tak sejuk. Bunga2 pun tengah berkembang jadi nak amek gambar nampak lawa la. Kitorang pergi masa penghujung musim bunga. Tapi tupun cuaca sejuk2 manja. Tidur xpernah pakai aircond bangun pun menggigil. Nasib shower ade heater kalau tak macam mandi air batu.

5. Buat research

Jangan risau. Masa memula dulu pun ai malas nak research pasal korea. Tapi lagi dekat tarikh nak fly makin banyak buat research. Sebab apa? Heksaited nokk. Haha. Korang buat la research pasal cuaca, currency rate, tempat menarik kot boleh suggest kat travel agent tambah dalam ittenary, tempat beli souvernier murah & jens souvenier yang sesuai pun ai buat research tau.haha.

6. Passport

Pada yang belum ada passport silakan buat siapsiap. Siapa yang ada passport sila check expired date. Harus diingatkan passport yang lagi 6 bulan nak expired tak boleh keluar negara. Harap maklong. Haha


Ok tu saja setakat ni. Nak siapsiap untuk trip harini. ASSALAMUALAIKUM