Sunday, October 17, 2010

kEk bATiK

Bahan-bahan :
  • milo [kalo xmau milo tkr la ngn oligo ke tp milo paling sdap] (400g)
  • susu [pastikan guna susu yang mudah didapati dan halal]  (1 tin )
  • biskut meriam [kalo biskot meri xde jgn ngade2 mintak kat mkcik mariam] ( 1 bungkus )
  • serbuk kokok [beli yang kecik jek]
  • buttercup (250 gram)
ok,telur tuh choice jek..xnk letak pon xpe
cara-cara :
kak meri yang dh dipatahkan
  1. mule2 skali korang kne patah2 kn biskot meriam tuh..patahkn ikot ske korang..nk wat pentagon bleh,segi tiga bleh..tp slalunye aku patahkan 4 jela..
  2. pastu,korang kenela sediakan 1 periuk yang sederhana yang dipanaskan kat dapur dengan api yang kecik.(jgn lupe pkai apron...comey cket deh ~)
  3. okeyh,then baru la korang bubuh buttercup..ape die??haaa,ye bubuh sume..tp tang plastik die xmo ltak skali..haish...haaa..kasi kacau sampai cair ye penonton(eh,sape pnonton aku ni?)
  4. seterusnye,bubuhla setin susu tuh..pastikan tebuk dlu...jangan bubuh ngn tin sekali..[buruk ropenye]
  5. lpas susu tuh sebati dengan canteknye ngan buttercup p la masukkan milo plak..perabeh je yang 200 gram tuh..iyeee..sume skali..bape kali mau dibilangin...haaa..kacau lagi sampai sebati..yeee..bagus..wat putaran 360 dgree..
  6. dah sebati??ok skrg masukkan plak biskot2 meriam yang korang patahkn td (perhatian!!! biskot yg diterajang xmasuk dlm list yek)..ha'ah..camtula..btol tuh..gaulkan biskot tuh ngn adunan milo+susu+buttercup td..pandai pon..(tepuk tangan..yeay~)..wat dengan lemah lembut..jangan smpai biskot tuh jadi hancor korang keje kan..yang laki tuh...kalo nk wat jgn glojoh sgt gaul..bawak2 bersabo yekk...
  7. ok...jangan lupe bubuh serbuk koko plak..sbg pemanis jek..ooiii..jangan bubuh sume..t berak keras sembelit plak kang..bubuh cket je yunk..2 sudu ok dah kot..adeiihh..jgn pkai sudu sendok tuh..sudu makan..spatula???pon boley...
  8. ok,sekarang p tutup gas tuh..haaa..p amek bekas..kat mane??ujung almari tu kan ade..cuci dlu..ish,bukan yang kecik cenonet ni..amek yang sesuai dengan isi kandungan la..ok,pindahkan yang kat dalam periuk tu ke dalam bekas..lagi 1,pastikan bekas tu muat untuk letak kat peti sjuk..
  9. dah pindahkan??ratakan plak kat dalam bekas tuh..wat comey2 cket mcm bentuk kek yg rata..then masukkan dalam petisejuk..biarkan die menyejukkan dirinye sendiri disitu..ok,korang bleh tgk tibi..
  10. krettt..krooott..kreeett..lapo???nk ngonyel2 sambil tgk tv??haaa..p kitchen kuarkan kek batik pastu potong kasi kecik2..
taraaa...siap suda..boleh ngonyel2

 ouh,aku terdengar mulut yang nk kene cili tuh..ape kau ingt aku xgeti wat ke??see the hand la (haaa,tgk jgn xtgk)..xsdap2 pon dh beberapa org memuji hasil air tangan aku nih (bkn peluh ditgn ok)
cthnye:
''akak,seyesly..ni bukan nk memuji la..tp mmg sedap kek batik akak ni..bg resepi please~''
''oooiii,aq rse cam syg jek nk abehkan kek batik ko ni..sdap weyh..wat la lagi''
''ok,barang2 dh disediakan..ko tinggal wat je''
''aku pnh gak rase yg pasar mlm punye,tp ko punye lg sdap''
''tlg watkan utk mak sy boleh x??mne tau die bkenan leh wat menantu''-----> tipoo jek..kakaka~
[astagfirullah,farieda..tawadhu' farieda...jgn riak]
psst : mahapla kalo terover~

4 comments:

  1. nk juga..mana aci mkn sorg2..huh~majok;(

    ReplyDelete
  2. aish..aci kat estet kak jah ooii..
    hahaha,lenkali kalo fida wat lg fida bg kat kamoo k..
    (pssstt:prasan x kat bhn 2 fida tulis milo 400gram tp kat cara2 tuh tulis 200gram..hahaha..typo disitu.yg sbnanye 400gram..
    xpasan kn??xpe2..jgn btau kat org..syhhh~)

    ReplyDelete
  3. hehehe..ske2x...post lg recipe..best2x...huhu..thnks..nt lau lupe cmne nk wt leh bkk blg aawk..hehehe...

    ReplyDelete
  4. cik iza:t insyaAllah kt ltak recipe spageti plak ek..
    hahhaha~

    ReplyDelete