Sunday, April 17, 2011

mee baSah

bahan - bahan : 
pastinye mee gemok--> sile celur dulu ye
daging/ayam/udang/sotong/fishcake ---> sbg penambah sedap
bawang putih, bawang merah,cabai hidup atau bahasa saintifiknya cili hidup, cili boh ---> utk ditumis
sos cili,kicap manis/masin
sayur sawi (potong asing batang dan daun) dan daun sup
garam/gula secukup rasa --> depends pada kicap yang digunakan

cara - cara :
sebelum buat ape2 sile bace bismillah dan selawat dulu (resepi nak bagi makanan lebih sedap. PERHATIAN!!jangan meludah dalam masakan..aip3!!!)..ok,pakai apron comei..senyum cket..amek gambar dulu..klik3!!ok,proceed..
1.tumis barang -barang yang perlu ditumis (bwg merah,bwg putih,cabai,cili boh)
2.bubuh kicap,sos cili..kacau sehingga masak
3.masukkan penambah sedap. (daging/udang/ayam/sotong/fishcake yg dipotong kecik2)
4.masukkan batang sayur (sebab die lambat cket nak masak)
5.rasa dulu kuah tu kotla de kurang kat mane2.tambah garam utk yg letak kicap manis ataupon gula bagi yang bubuh kicap masin (secukup rase je xyah nak over)
6.baru bubuh mee yang dah dicelur tu..haaa,then kacau2 bagi sebati..
7.tadaaa,hamek pinggan dan sediakan bersama ayaq teh.
8.makan dengan hati gumbira!!yeahaaa..xcukup tambah lagi..haa,makan2..jangan malu2..




No comments:

Post a Comment