Tuesday, February 21, 2012

onde-onde a.k.a klepotan

Bahan-bahan :

Bahan A :
Tepung kanji
Air daun pandan (blender daun pandan dan amek airnya saja)
Garam secukup rasa

Bahan B :
Gula melaka yang dipotong kecik

Bahan C :
kelapa parut
Garam secukup rasa



Cara-cara : 

1. Panaskan air dalam periuk.

2. Campurkan semua bahan A sehingga menjadi doh yang berwarna hijau muda (warna bergantung kepada  kuantiti daun pandan)

3. Bulat bulatkan doh tu kepada bulatan yang kecik dan comel.Seterusnya masukkan gula melaka yang dah dipotong kecik kat tengah bulatan dan tutup gula melaka semula. Biarkan ia menjadi bahan misteri dalam bulatan kecik tu.hehe..

4. Bila air dah mendidih, masukkan bulatan kecik tu dalam periuk 

5. Dalam masa yang sama, sebatikan semua bahan c dalam bekas loyang.

6. Bila bulatan kecik dah masak (tips : bulatan akan timbul kat permukaan periuk bila dah masak), toskan dan sejukkan dulu.

7. Golek golekkan bulatan kecik tu kat loyang yang ade bahan c. Bila permukaan bulatan dah penuh dengan bahan c,terus susun dalam pinggan. 

8. Hidangkan dan makan dengan teh o panas.Siap!hehe


Psstt : well, it is my first time.takla sesedap mak buat but still sedap.not bad for the first timer.hehe

2 comments: