Friday, April 27, 2012

Cek Mek Molek

Assalamualaikum
OHooooohhooii~
Kalau dah mata bertentang mata
blablablablabla (nyanyi dalam versi laju tahap 32X)
Senyumlah senyumlah ahai cek mek molek

Oke, bukan nak nyanyi
cume nak kongsi respepi cek dah yang baru

Ye puanpuan datindatin
Arini cek dah nak kongsi dengan u olls macamane cek dah buat cek mek molek..
Ape?tak penah dengo? Haa, itu la..
orang tengok rancangan masakan kau tengok telenovela

Cek Mek molek ni sejenis kuih
bukan nama orang atau nama nyanyian
Jadi nak tau macamane?
Checkidaut

Bahan - bahan :

Ubi keledek
tepung gandum
Gula

Cara - cara :
1. Rebus ubi keledek sampai lembut.

keledek yang dah direbus (kami potong kecik - kecik supaya cepat lembut)

2. Lenyek - lenyek keledek tu then masukkan tepung sikit demi sikit sampai jadi doh.

Doh besar dan doh kecik (taknampak pendek umo)
3. Buat doh yang lebih kecik daripada doh besor tu.
4. Penyekkan tengah doh dan masukkan gula ( buat style macam nak buat ondeh - ondeh), ketipkan (tutup) bahagian yang ade gula tu then gentel doh menjadi lonjong.

sape taktau bentuk lonjong? haa, nila die

5. Goreng dengan api yang sederhana
6. Toskan
7. Tadaaaa, siap! mudah saje kan?

tadaaa, nomnomnom
Resepi ni memang sesuai la dibuat untuk orang yang malas nak masak (macam aku).. Lagi sedap kalau dihidangkan dengan ayaq teh sambil tengok anak-anak bermain bola dihalaman. puhh, futuristik sungguh. hehe. Oke, selamat mencube tawantawan ^^,

psstt : orang duludulu kalau pandai masak je dah boleh kawin. So, kalau tak pandai kena jadi anak daratua la eh?

4 comments:

  1. gentel....dah lama tak dengar perkataan tue...haha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku ingat nak bubuh 'gesek-gesekkan doh ditangan anda' tapi macam panjang sangat.tu yang bubuh gentel.haha

      Delete
  2. Replies
    1. try jangan tak try.mudah saje
      ingta tau, tak perlu tambah air dalam doh.
      nanti jadi lecak ^^,

      Delete