Thursday, July 26, 2012

Agar-agar laici

bahan - bahan

1 tin laici segera (ala,yang orang selalu buat cocktail tu)
2 sudu susu pekat (susu cair pun boleh)
1 peket agar-agar yang macam suhun tu
1 cawan gula (nak kurangkan ikut tahap kemanisan pun boleh)
1 sudu kecik esen vanila (buat syarat)

bahanbahan yang mudah disediakan


Cara- cara:

1. Mulamula, keluarkan 3-4 biji laici dan carik-carikkan kemudian asingkan.
2. Air laici & laici yang tinggal tu di blenderkan bersama-sama dengan 2 sudu susu pekat. (Tips bagi sesiapa yang takda blender, boleh la asingkan laici tu kat satu plastik dan tumbuk laici tu (in this case aku tumbuk dengan lesung.huahuahua) sampai agak-agak nak hancur)

Air laici + laici+susu

3. Dalam masa yang sama, masak agar-agar dengan diletakkan sedikit air (asalkan agar-agar boleh tenggelam dalam air).
agar-agar yang tengah dimasak

4. Bila agar-agar dah larut dengan air, masukkan bahan yang dah diblender tadi tu.
5. Ingat lagi laici yang diasingkan tadi? oke, sekarang tabur kat atas acuan.
6. Bila dah rasa bahanbahan tu semua dah likat dan serasi bolehla letak dalam acuan.Bentuk acuan adalah atas kreativiti masingmasing.heee..

comel tak acuan saya?haha
7. sejukkan dalam peti sejuk.taraaa!! siap dimamam dimakan. =)

nom.nom.nom
psstt : pertama kali buat.Alhamdulillah respon yang meyakinkan.tapi agak manis jugak walaupun dah terlebih air.

No comments:

Post a Comment