Thursday, July 26, 2012

Puding Roti

Bahan-bahan :

4 keping roti gardenia
500ml susu segar
2 biji telur
4 sudu besar gula
2 sudu besar butter
1 sudu tepung kastard
sedikit esen vanila
kismis ikut suka

bahanbahanya ialah.....


sos kastard :

5 sudu besar gula
1 cawan susu sejat
3 sudu tepung kastard
sedikit esen vanila

Cara-cara :

1. potong roti kepada 4 bahagian (nak potong kecik-kecik pun boleh) dan rendamkan dalam susu segar selama lebih kurang satu jam.
roti yang direndam dalam susu

2. Sementara tu pukul campuran telur + gula +butter+tapung kastard +esen vanila sampai kembang.

kakak suruh promote bende alah merah yang die baru beli ni.haha
3. Jangan lupa panaskan oven dulu.Aku panaskan dalam 10 minit je.
4. Sementara nak tunggu roti mengembang. Boleh buat sos kastard dulu.cara-cara nak buat sos tu senang saje. cume campurkan semua bahan sos tu dalam periuk dan tunggu sampai masak.then sejukkan kejap pastu baru masukkan dalam esbok (ikut sebutan mak aku).Oh,ye..tepung kastard tu make sure campur dengan air dulu sebelum masuk dalam acuan takut jadi berketul pulak.

sos yang mudah dibuat. =)
5. Sapu marjerin pada loyang yang nak dimasak.
6. Tuangkan acuan dari step no.2 dan masukkan jugak acuan step no.1. Biarkan kejap dalam beberapa minit sampai kembang dan acuan sebati.Then taburkan lah kismis tu ikut suka.

roti saya sudah kembang! ehem, loyang pon baru beli. =p

7. Kemudian, bakar dengan suhu sadarhana (iklan masterchef kejap) dalam 180 darjah celcius dalam masa 25-30 minit.

cekcinya awak!!nyum.nyum


8.tadaaaaa!!siap dimakan.bubuhla sos kastard sekali.tapi,sungguh enak bila dimakan begitu saja =)

sos dia macam cheesy wedges pulak kan?

psstt : 1st time jugak guna oven. mulamula tak menjadi tapi lepas beberapa adjustment akhirnya jadi jugak.berbaloi berjaga malam semata-mata buat bende alah ni.hehe

No comments:

Post a Comment